25 Eylül 2012 Salı

BİVAK



Bivak, çadır kurulamayan yerlerde veya çadır kurulmak istenmediğinde gece dağcıyı rüzgar ve yağıştan korumak maksadı ile yapılan bir torbadır. Çadır kurmaya müsait olmayan kayalık ve dar yerler, tırmanış sırasında kaya gedikleri, hatta ipe asılı olarak geceleme durumlarında bivak yapılabilir. Uyku tulumu kılıfı şeklinde veya içinde iki kişinin oturarak veya yatarak geceyi geçirebileceği büyüklükte tipleri vardır.

Su ve rüzgar geçirmez, nefes alır sentetik esaslı kumaş malzemeden yapılırlar. Dikiş yerleri su geçirmez özelliktedir. Taşıma torbaları ile birlikte 300-500 gr arasında ağırlıkları vardır.


SEÇİMİ

·         Uyku tulumunun büyüklüğüne uygun,
·         Su, rüzgar geçirmez, nefes alır kumaştan yapılmış olanları seçilir.

KULLANIMI

·         Hava şartları ne kadar zor olursa olsun rahat bir bivak yeri hazırlanmalıdır.
·         Düşme riskinin bulunduğu yerlerde mutlaka önce kolonla emniyete sonra bivağa girilir.
·         Nefes almayan kumaştan yapılmış bivak kullanılıyorsa havalandırma ihmal edilmez. Islanmaktan zarar görecek malzeme çanta içine konur.
·         Bivak içinde açık alev kullanılacak olursa yangına karşı çok dikkatli olunur ve havalandırmaya özen gösterilir.

 
Coşkun YALÇINALP


            "Yazı, kazanılan yeni bilgi, tecrübe ve yapılan yorumlar ile tekrar tekrar güncellenmektedir. Bu neden ile kopyalayıp almak yerine ihtiyacınız olduğunda tekrar açıp okumanızda yarar bulunmaktadır. Bu yazı her zaman burada olacaktır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder