26 Eylül 2012 Çarşamba

MAT




Mat üzerinde oturan veya yatan kişiyi zeminin soğuğundan koruyan ve zeminin sertlik ile fiziki bozukluğunu daha az hissettiren bir kamp malzemesidir. Uyku tulumu için fonksiyonel tamamlayıcıdır.
İyi bir mat
·         Yüksek ısı izolasyonuna sahip olmalı
·         Zeminin bozukluğunu hissettirmemeli
·         Dayanıklı, ambalajlı hacmi az ve hafif olmalıdır.
Matlar iki tiptir. Köpük ve şişme matlar. Şişme matlar bir diğer ismi ile şişme yataklar yüksek konfor ve fiyata rağmen ağırlıkları nedeni ile dağcıların malzeme listesine giremeyen matlardır. Genelde araçla kamp alanına kadar gidilen, yer ve taşıma sorunu olmayan etkinliklerde kullanılırlar.

Dağcıların kullandıkları matların ana malzemesi olan sentetik köpük, içerisinde hava kesecikleri bulunan bir malzemedir. Bu matlar iki çeşittir. Şişen ve şişmeyen hücreli köpük matlar.

Şişen hücreli matların köpük kısmının üzerinde su ve hava geçirmez bir kılıf bulunur. Matın bir veya iki köşesinde de hava vanası vardır. Mat sarımından açılmasından sonra  hava vanasının açılması ile matı oluşturan köpük hücreleri orijinal formlarını almak için genişler ve içerisine bir miktar hava alarak kalınlaşırlar. Kullanıcı normal formuna gelen matı hava vanasından ağzı ile biraz daha şişirerek son haline getirir ve vanayı kapatır. Bu şekilde mat kullanıma hazır olur. Kullanım sonrası matın içerisindeki havanın dışarı atılabilmesi için hava vanası tekrar açılır. Mat konacağı yere göre sıkıca sarılarak veya katlanarak içindeki hava tamamen dışarı atılır ve vana tekrar kapatılır. Bu şekilde matın çok küçük hale gelmesi sağlanır.

Şişmeyen hücreli köpük matlarda özel bir hazırlanma yöntemi yoktur. Sarım bağcıkları çözülerek açılan mat yere serilerek kullanılır. Sadece uzun süre sarım halinde kaldıysa bu matın ters yönde sarılarak düzeltilmesi gerekebilir.
DAĞCI MATLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
ŞİŞMEYEN HÜCRELİ
ŞİŞEN HÜCRELİ
Köpüğün hücreleri kapalıdır
Köpüğün hücreleri açıktır
Sarım veya katlamada hacim kaybetmez
Sarım veya katlama hacmi küçülür
Ucuzdur
Pahalıdır
Dayanıklıdır
Hasar görme riski fazladır

            Matların ısı izolasyon özelliği malzemenin ısı yalıtkanlığına ve içinde tuttuğu hava miktarına bağlıdır. Bunun için kullanıma hazır bir matın kalınlığı önemli olur. Şişmeyen hücreli köpük matların kalınlığı 7 mm’den her halükarda kış şartları için 10-12 mm’den ince olmamalıdır. Şişme hücreli matlarda bu kalınlık 30 mm’ye kadar çıkar.
        Mat seçimi
            İyi bir mat için;
·         Yer sorunu var, dikkatli kullanılabilecek ve fiyat yüksekliği de o kadar önemli değilse şişen hücre köpüklü mat, aksi takdirde şişmeyen hücre köpüklü mat seçilir.
·         Şişmeyen hücre köpüklü mat için 10-12 mm, şişen hücre köpüklü mat için 30mm kalınlık seçilir.
        Mat kullanımı
·         Şişen hücreli matın hava vanası açılarak, kamp çantasına girecek şekilde sıkıca sarılır ve vana kapatılır.
·         Şişen hücreli mat çanta içinde sert köşeli bir malzemeden zarar görmeyecek şekilde çantaya yerleştirilir.
·         Şişmeyen hücreli mat sıkıca sarılarak kuşaklar ile bağlanır.
·         Kalabalık kamplarda karışmayı önlemek için mat işaretlenir.
·         Çok yağış ve çamur varsa ayrıca bir naylona sarılır.
·         Sarılmış şişmeyen hücreli mat uyku tulumu gözü üzerindeki perlon kuşaklar ile çantaya bağlanır.
·         Şişen hücreli mat çadır içinde uyku tulumu ile bir kenara konur, yatılacağı zaman açılarak kullanılır. (zarar görme olasılığı nedeni ile genel bir yaygı gibi yerde bırakılmaz)
·         Şişmeyen hücreli mat ise çadır içinde açılarak yere serilir ve çadır toplanıncaya kadar  kalır. (Bu şekilde çadır tabanı da korunmuş olur)
·         Çok soğuk havalarda matın yetersiz kaldığı durumlarda matın üstüne yedek giysi, altına kamp çantası, ip gibi malzemeler veya çift mat konabilir.
·         Şişme hücreli matlar, delinmeye, yırtılmaya, ıslanmaya karşı dikkatlice korunur.
·         Kamp sonrası mat açık havada, gölgede deterjansız nemli bir bezle silinerek havalandırılır.
·         Saklama süresince mat katlanmaz, açık olarak zarar görmeyecek bir yere konur. (Gardrop, kitaplık arkası gibi)

Coşkun YALÇINALP


            "Yazı, kazanılan yeni bilgi, tecrübe ve yapılan yorumlar ile tekrar tekrar güncellenmektedir. Bu neden ile kopyalayıp almak yerine ihtiyacınız olduğunda tekrar açıp okumanızda yarar bulunmaktadır. Bu yazı her zaman burada olacaktır."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder